Blogg

En kort husbilsresa.....

02.05.2015 11:43

....kan bli kortare än man tror - mindre än ett dygn senare är vi hemma igen! Detta pga av vattenläcka och vattenskada under/bakom kylskåpet i husbilen. Tur att vi inte ska på långsemester utomlands än på ett tag, eller ännu värre att vi var utomlands när det hände. Men vi hade hög stämning och en riktigt bra kortresa ändå! :-) Första stoppet blev en rastplats som jag tittat ut i föreväg - Strängnäsbron - liten men helt okey:

1 maj åkte vi till Gripsholms slott, väl värt ett besök!!

Vädret var förstås inte det bästa ute och inne på slottet var det jacka på hela tiden! Det kostade 120 kr per vuxen men barn ungdomar upp till 17 år gick in gratis med oss vilket gjorde att det var helt överkomligt. Vilken imponerande porträttsamling! Fantastiskt med alla dessa tavlor, både gamla och nutida, t ex på Benny Andersson. Den här på en kröning var riktigt  fin!

Det fanns mycket att titta på och rummen hade ställts iordning så fint med blommor etc och det var inget som störde den gamla stilen alls....

Det mäktigaste av allt var Gustaf den lll:e teater från 1700-talet, när man stiger in där hörs åhh, wow, fantastiskt, från alla......och den är verkligen just fantastiskt:

Sammantaget och om man tar bort husbilsbekymret alltså en riktigt bra resa!!!


Kyckling/nudel wok - enkelt och gott tycker hela familjen

29.04.2015 19:19

Enkel vardagsmat som går lika snabbt att göra själv som att åka och köpa...;-)

till 5 prsoner:

3-4 kycklingbröstfiléer eller lårfiléer, skurna i mindre bitar

curry,torkad ingefära, paprikapulver, chilipulver, salt peppar (ev grillkrydda, vitlök)

olja

en mustig soya

thai-sås

en bit purjolök, skuren i små bitar

2-3 morötter, i tunna skivor

en bit vitkål som hyvlas med osthyvel så den blir tunn

1 paket (ev mer) äggnudlar

ev färska champinjoner

Sätt på vattnet och koka nudlarna under tiden du gör det andra. Fräs kycklingbitarna i olja och kryddor. Ta upp och lägg åt sidan. fräs vitkål med en aning flytande honung vilket gör att man får bort ev besk smak. lägg i champinjoner och morötter och låt fräsa med, sist purjolök. fräs 5-10 min. Lägg i kycklingen igen och häll på olja, soya, thaisås och ev mer kryddor. Tänk på att när du har i nudlarna så blir det mindre smak så krydda ordentligt! Lägg i nudlar och blanda ordentligt vilket kan vara lite trixigt men går med en trägaffel och en slev. Ha ev i mer soya, olja och thaisås. Smaklig måltid!

Våren i Sverige är vacker....

29.04.2015 19:11

.....både i dagsljus och skymning......

En enkel pastarätt, ett par virkade gardiner och VÅR

25.04.2015 12:05

Den här pastarätten är av det festligare slaget, med kräftor och färsk pasta.

1 burk kräftor i lag, curry, 2 morötter,  1 dm purjolök ,½ - 1 burk creme fraiche, maizenaredning, mjölk, salt, svartpeppar, persillade-krydda,  färska tomater, syltlök i lag ca 20 st, färsk pasta, en halv grönsaksbuljongtärning

Så här gör du:

Fräs en burk kräftor hastigt i en rejäl klick smör och curry efter smak (jag brukar ta ganska mycket så att kräftorna blir gulaktiga). Ta upp dem ganska snabbt, efter ett par minuter och lägg åt sidan så länge. fräs morötter i smör eller olja och curry  några minuter, lägg sedan i hackad purjolök och låt fräsa med. häll i creme fraiche och buljong tillsammans med övriga kryddor och späd med mjölk tills du får så mycket sås du vill ha, lägg i syltlök och red av med maizena om det behövs. Servera med pasta, gärna färsk. Toppa med färska tomater.


Lägger ut en bild på gardiner jag virkade efter eget huvud och som jag blev nöjd med förutom att jag inte lyssnade på min gode vän som sa att jag skulle låta dem hänga ut sig innan jag bestämde när de skulle avslutas......:-( vilket resulterade i att jag fick repa upp flera varv och göra om upptill... De tog lång tid att göra och det gick åt 7-8 nystan per panellängd av ett billigt garn jag köpte på Nille och som heter "Magdalena" men jag tycker så här i efterhand att det var värt besväret....:-)


Även om vädret blev sämre några dagar så är det ju ändå VÅR, härliga tid och jag njuter så av hyacinter bla............!!  Jag tycker det är underbart att känna den kryddiga doften utomhus och de är ju så vackra och får mig faktiskt inte alls att tänka på vintern!!

Och vid dörren är det fint att påminnas om att sommaren kommer även om det dröjer lite.......och vilken blomma är bäst på det.....pensé tycker jag :-)

Nu sprirar det i rabatterna.....

16.04.2015 18:57

Ja, t o m rabarbern har trots kylan satt ordentlig fart :-)

Och när min favorit-klätterväxt klematis skjuter skott så att jag knappt hinner med att rensa blir jag så glad. Så här långt har "Miss Bateman" en storblommig vit klematis kommit, och de andra är alla på g!

Mycket blått blommar nu i min trädgård.......en favoritfärg tillsammans med vitt, svart (eller nästan svart), lila och mörkt vinrött. Några andra färger (utom grönt i alla toner förstås) finns inte hos mig och jag vill ha det så....

.....enkla Ormöga är sååå fina i massor....  I vintersådden har det såklart inte hänt ett dugg, det är ju svinkallt i luften. Men nu har jag satt mina två vita dahlior i krukor och tagit sticklingar av klematis för första gången. Jag hoppas att det lyckas. Tills vidare är det tvåändsstickning som gäller till stor del, det är så kul och jag vill utveckla den tekniken i höst när jag börjar på kursen igen. Just nu gör jag det tredje paret vantar - en beställning av en vän. Jag kommer också att utveckla smygmaskvirkning för det är också en jättefin teknik.

Ungerskt potatisbröd och en kall sås....

14.04.2015 12:47

När vårvädret inte riktigt uppfyller mina önskningar är det sånt här jag gör......;-)

Här kommer receptet på ungerskt potatisbröd - ett enkelt, gott och fettsnålt matbröd som jag har ätit sedan jag var barn...

Sätt ugnen på 250 grader.

Till en plåt (två bröd som på bilden):

50 gr jäst

½ l fingervarmt vatten

1 msk salt

5 kokta mosade (med gaffel) potatisar

ca 1kg vetemjöl

Blanda samman allt och om potatisen stått i kylen, ta fram den en stund innan så att den blir rumstempererad. Jäs i bunken 30 min. Ta upp och dela degen i två delar och gör en bulle av varje. Lägg på bakplåtspapper för att jäsa ca 45 min. Sätt in i mitten av ugnen och dra genast ner temperaturen till 200 grader. Låt stå ca en timme. I min ugn blir det perfekt med 55 min. Ta ut och lägg på galler att svalna, pensla genast med kallt vatten. Är förstås godast färskt men går med fördel att skiva och frysa in när det svalnat.


Recept på enkel kall majonäs/senapssås:

2 msk senap

4 msk majonäs

1 nypa socker

cremefraiche och mjölk efter smak

(ev dill)

Börja med senap, majonäs och socker och rör samman. Fyll på med ca ½ burk cremefraiche och rör om. sist mjölken tills det blir lagom konsistens. Den tjocknar efter lite så det är bra om den får stå en kvart innan servering. Denna sås är god till all stekt fisk och kan även användas till en fiskgratäng så här:

1 pkt vitfisk

3 gula lökar , hackade

ströbröd

salt

dill

en stor sats majonässås - ganska tunn, ca 4 dl

Sätt på ugnen på 225 grader. Skär fisken i skivor och lägg i smord form, salta. hacka och bryn gul lök. Lägg löken på fisken och strö över dill. Häll såsen över fisken och strö ströbröd över. ca 30 minuter i ugnen, passar bra med kokt potatis.

 







Hemma igen......

11.04.2015 12:14

Ja nu är jag hemma igen efter 10 dagars vistelse på sjukhus med yngsta dottern.... Åh, att komma hem till alla knoppar i trädgården......fantastiskt! Överallt syns bladrosetter av akleja, fingerborgsblomma, jättevallmo för att inte tala om alla lökar som blommar nu :-)  Dessvärre fick jag se att jag glömt klippa ner klematis jackmanii :-(  Den skjuter långa skott, upp till en dm långt upp på fjolårsgrenarna och kommer att se risig ut om jag inte klipper men eg är det ju alldeles för sent.... Dilemma, men jag ska gå ut nu och titta och så tror jag att jag klipper bort det mesta och hoppas att den skjuter nya skott... Jag ser att faktiskt alla klematis är på gång , både sena och tidiga... Klematis är en favoritklättrare för mig så det kommer ni att få höra mer om....! Sorter jag har är Jackmanii, The President, George mm Favoriten är Summer Snow som har små vita blommor och blommar från juni någon gång och ända in i september/oktober. Återkommer med bilder....Nu ska jag ge mig ut.  






Vårtecken och tips på bra restaurang ....

27.03.2015 16:44

Ett så härligt vårtecken fick jag se idag....:-)

Sedan vill jag puffa för restaurang Adriatic i Örebro. Där var jag i tisdags och åt fantastiskt god, prisvärd och vacker mat....titta bara hur fint jag fick in "vanlig" glass....och huvudrätten var lika vacker. Inte bara verkar de ha en riktigt bra kock, de har också trevlig personal som serverar. Väl värt ett besök...eller två...;-)

några tips för att lyfta sig när man har migrän.....

27.03.2015 13:25

Fler liksom jag verkar hamna i det där "svarta hålet" då migränen gjort sig påmind för mycket och under för lång tid framför allt. Jag hamnar där då och då när jag har haft migrän flera dagar i sträck. Några tips för att ta sig ur snabbare: Om du är det minsta täppt i näsan - ta nässpray, försök tänka ut något roligt och lugnt att se fram emot att göra under dagen (jag stickar, sms.ar med vänner, bloggar, tar en lugn promenad som kan vara ganska lång faktiskt...etc) Dra ner på "måsten" t ex gör så enkel mat som möjligt, inga städmanier de här dagarna, försök att inte lösa alla världsproblem eller dina egna personliga om du har några. Ring en god vän eller syster ;-) och prata en stund men avhåll dig från att prata om tunga saker. Ta något sött till kaffet men undvik choklad. Det här botar förstås inte men gör dagen så bra som det går och förvärrar iallafall inte symtomen :-) Jag återkommer senare med tips om restaurang i Örebro samt 3 goda och lättlagade såser....

Krokusen dukar nästan under.....

21.03.2015 19:23

Ja, idag ser det ut så här i trädgården.....Ett ordentligt bakslag, och tydligen tar det några dagar innan kylan släpper sitt grepp. Då får man passa på att sticka, virka och blogga....;-)  Jag hoppas att hyacinter och pärlhyacinter som jag planterade i balkonglådorna klarar sig. Det är ju lite annat med de som redan finns i trädgården som tål mer, men irisen slokar faktiskt för det var minusgrader nästan hela dygnet.

1 | 2 | 3 >>