Ungerskt potatisbröd och en kall sås....
När vårvädret inte riktigt uppfyller mina önskningar är det sånt här jag gör......;-)
Här kommer receptet på ungerskt potatisbröd - ett enkelt, gott och fettsnålt matbröd som jag har ätit sedan jag var barn...
Sätt ugnen på 250 grader.
Till en plåt (två bröd som på bilden):
50 gr jäst
½ l fingervarmt vatten
1 msk salt
5 kokta mosade (med gaffel) potatisar
ca 1kg vetemjöl
Blanda samman allt och om potatisen stått i kylen, ta fram den en stund innan så att den blir rumstempererad. Jäs i bunken 30 min. Ta upp och dela degen i två delar och gör en bulle av varje. Lägg på bakplåtspapper för att jäsa ca 45 min. Sätt in i mitten av ugnen och dra genast ner temperaturen till 200 grader. Låt stå ca en timme. I min ugn blir det perfekt med 55 min. Ta ut och lägg på galler att svalna, pensla genast med kallt vatten. Är förstås godast färskt men går med fördel att skiva och frysa in när det svalnat.
Recept på enkel kall majonäs/senapssås:
2 msk senap
4 msk majonäs
1 nypa socker
cremefraiche och mjölk efter smak
(ev dill)
Börja med senap, majonäs och socker och rör samman. Fyll på med ca ½ burk cremefraiche och rör om. sist mjölken tills det blir lagom konsistens. Den tjocknar efter lite så det är bra om den får stå en kvart innan servering. Denna sås är god till all stekt fisk och kan även användas till en fiskgratäng så här:
1 pkt vitfisk
3 gula lökar , hackade
ströbröd
salt
dill
en stor sats majonässås - ganska tunn, ca 4 dl
Sätt på ugnen på 225 grader. Skär fisken i skivor och lägg i smord form, salta. hacka och bryn gul lök. Lägg löken på fisken och strö över dill. Häll såsen över fisken och strö ströbröd över. ca 30 minuter i ugnen, passar bra med kokt potatis.